Autor: Magdalena Gembacka
Tytuł: Roślinna
uczta smaków
Data premiery: 25.01.2023
Wydawnictwo: Marginesy
Liczba stron: 232
Gatunek: książka
kulinarna
Magdalena Gembacka to autorka bloga kulinarnego ammniam.pl,
który tworzy od 2010 roku. Promotorka zdrowego żywienia i stylu życia, autorka
trzech książek kulinarnych, weganka. Prowadzi warsztaty kulinarne, pisze
przepisy na zamówienie, bierze udział w projektach promujących jej misję. Sama fotografuje
to, co ugotuje i, co ciekawe!, to właśnie jej własne zdjęcia potraw są oprawą
wizualną nowej książki pt. „Roślinna uczta smaków”.
„Uwielbiam gotować, karmić innych i jeść. Poprzez jedzenie okazuję troskę i miłość do ludzi, świata i siebie.”
Książka „Roślinna uczta smaków” zawiera przepisy wegańskie,
czyli opierające się na diecie składającej się z warzyw, zbóż, orzechów i
nasion. Produkty często są niskoprzetworzone, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze,
pełne tak potrzebnych nam witamin! W sumie w książce zebrane jest blisko sto
przepisów, które podzielone są klasycznie: przepisy podstawowe, dodatki,
przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Napisane są jasnym,
przystępnym językiem, w miarę proste, więc z większością powinni sobie poradzić
nawet ci początkujący kucharze.
Jest to typowa książka kucharska, czyli wstęp jest
króciutki, najważniejsze są tu po prostu przepisy. Pierwsze strony to spis
treści, wstęp, w którym autorka opowiada krótko o sobie oraz wypisuje produkty,
które zawsze znajdują się w jej spiżarce. W kilku zdaniach opisuje też co
znajdziemy w tej książce, po czym zamieszczony się spis produktów nietypowych,
opisujący co to w ogóle jest i gdzie można je nabyć (nie ma ich wiele i są w
miarę łatwo dostępne, więc nie trzeba obawiać się specjalnie szokujących
szaleństw 😉 ). Później jest już część główna, czyli
przepisy z podziałem na 6 kategorii – każdą z nich otwiera kilka zdań od
autorki oraz spis przepisów, które się w tej części znajdują. Na samym końcu
znajdziemy indeks składników w kolejności alfabetycznej odsyłający do przepisów
zawierających dany produkt oraz podziękowania autorki. Książka wydana jest
starannie, rozpisana bardzo przejrzyście, jest też bardzo kolorowa –
praktycznie każda strona zaopatrzona jest w duże zdjęcie, przy przepisach więc
od razu widzimy jak potrawa wygląda finalnie. Zdjęcia są ładne, jasne, a przede
wszystkim zgadzają się dokładnie z tym, co jest napisane w przepisie.
Jeśli chodzi o rozpisanie przepisów, to każdy pod tytułem
zawiera zdanie lub dwa od autorki jako komentarz do potrawy. Przepisy zawsze są
na prawej stronie, która podzielona jest tak, że po jej lewej części są
wskazania na ile osób jest dana potrawa i spis produktów do niego potrzebnych.
Po prawej stronie jest instrukcja, często są wskazane dodatki z czym można daną
potrawę podawać, oraz wskazówki co można w daniu zmienić. Wszystko jest jasne,
wskazówki co do dodatków czy zmian naprawdę pomocne. Same instrukcje są dokładne,
autorka najczęściej określa jak długo trzeba coś gotować czy piec i w jakiej
temperaturze (chyba tylko raz zabrakło mi tam konkretnego określenia czasu
gotowania przy jakimś początkowym przepisie z kapustą.). Przy słodkościach
oczywiście jest też określona wielkość blachy, tortownicy czy formy na tartę. Zabrakło
mi tu jedynie określenia czasu na wstępie – jak długo trwa realizacja danego
przepisu, co powinien być obok określenia na ile osób jest potrawa. To
oczywiście staje się jasne po przeczytaniu przepisu, ale z pewnością takie skrótowe
określenie byłoby pomocne przy szybkim przeglądaniu zawartości książki.
Mamy już jak i gdzie, teraz pomówmy o tym, co zawierają
przepisy. Oczywiście każdy z nich to przede wszystkim rośliny – warzywa i
owoce. Warzywa wszelkiej maści – poczynając od zwykłego ziemniaka na fenkule
kończąc. Ale warzywa nigdy nie są same – są oliwy, dodatki, makarony, ryże, kasze,
pestki, orzechy, mąki itp. Dania więc są kompletne i normalne, tak naprawdę składające
się w większości z tego, co w każdej spiżarce osoby gotującej na co dzień współcześnie
jest. Sama w tym momencie z tego co mam w domu mogłabym spokojnie przygotować
obiady na dobrych kilka dni! Dania są w miarę szybkie, ale bardzo zróżnicowane.
Są zupy warzywne, kremy, są pierogi, naleśniki, gołąbki, lasagne, zapiekanki.
Są też ciasta i ciekawe desery. Jest prosto, łatwo i smacznie. No i zdrowo, to przede
wszystkim!
Przyznam, że zaskoczyła mnie ilość przepisów, które
przypadły mi do gustu – przeważnie z książek kucharskich wybieram sobie kilka,
które mogłabym przygotować, tu jednak mam ich naprawdę sporo! I to takich, za
które wezmę się już w najbliższej przyszłości, bo są po prostu szybkie, tanie i
brzmią tak smacznie!
Magdalena Gembacka swoją książką „Roślinna uczta smaków”
udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny, niesmaczny czy skomplikowany. W
jej przepisach króluje prostota, dobre wyczucie składników i przepiękne kolory!
Już samo przejrzenie zdjęć jej książki powoduje ślinotok 😉
Zdjęć, które faktycznie przedstawiają to, co każdemu z nas wyjdzie z
przedstawionego przepisu – jestem tego pewna, a wkrótce to udowodnię, gdyż z
pewnością będę z tych przepisów często korzystać! To bardzo pomysłowa książka
dla osób, które chcą jeść dobrze, zdrowo i szybko na co dzień – gorąco polecam!
Moja ocena: 8/10
Recenzja powstała we współpracy z Wydawnictwem Marginesy.
Podoba Ci się to, co robię?
Wesprzyj mnie na patronite.pl/kryminalnatalerzu i dołącz do grona moich Patronów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz