Rok 2022 kulinarnie zacznijmy przepisem na super-szybkie
risotto, które od ponad pół roku co najmniej raz w tygodniu gości na moim
stole. Przygotowanie jest banalnie proste, to tylko kilka składników, 20 minut w
kuchni i gotowe! W międzyczasie, gdy ryż wchłania bulion, znajdzie się jeszcze
kilka chwil na poczytanie książki 😉 Szybko, zdrowo, pysznie i wege – czy może
być coś lepszego? 😊
Składniki (2 porcje):
- 1 cebula
- 150g ryżu do risotto (u mnie firmy Kupiec - o taki, klik!)
- 1 średniej wielkości cukinia
- ok. 30g parmezanu (kawałek ok. 3cm)
- 6-7 kawałków pomidorów suszonych w oleju lub oliwie (u mnie najzwyczajniejsze, z Carrefoura - o takie, klik!)
- 100ml wina białego wytrawnego (można pominąć, wtedy wystarczy dodać o 100ml bulionu więcej)
- 500ml bulionu warzywnego (np. z tego przepisu - klik!, ew. kostkę bulionową)
- 2 łyżki masła
- oliwa, pieprz, sól
Przygotowanie (ok. 20 minut):
Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach do miseczki. Odstawiamy.
Cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy na tarce o grubych oczkach do
miseczki, odstawiamy. Cebulę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
Duży
garnek stawiamy na kuchence, wlewamy około 2-3 łyżek oliwy i wrzucamy 1 łyżkę
masła, nastawiamy na dużą moc palnika. Kiedy masło się rozpuści wrzucamy pokrojoną
cebulę, mieszamy i lekko podsmażamy (około 1-2 minuty) po czym wsypujemy ryż.
Mieszamy, pozwalamy mu się chwilkę posmażyć, w tym czasie kroimy pomidory w
kostkę. Ryż zalewamy winem, mieszamy i czekamy aż wino odparuje, po czym
wrzucamy do garnka przygotowane już pomidorki i cukinię. Lekko solimy,
mieszamy, smażymy około 3-4 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki
zaczynają się przylepiać do dna garnka zalewamy około 1/3 przygotowanego
bulionu, mieszamy i pozwalamy mu się wchłonąć. Czynność powtarzamy dwa razy, do
wlania i wchłonięcia całego bulionu.
Po tym czasie, gdy potrawa jest już gęsta
i zaczyna przywierać do dna garnka, zmniejszamy ogień, wrzucamy pozostałą 1
łyżkę masła i parmezan, dodajemy świeżo zmielony pieprz do smaku (ja lubię
dodać go całkiem sporo), mieszamy, pozwalamy jeszcze przez 2-3 minuty potrawie
się pogrzać i nakładamy do miseczek. Podajemy i zajadamy – smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz