sierpnia 04, 2019

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem



Składniki (6 porcji):
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • ok. 500g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 600ml mleka
  • 60g masła
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, mąka oliwa, masło


Przygotowanie (ok. 1 godzina + 20min pieczenia):
Filety z kurczaka myjemy, odcinamy błonki. Kurczaka rozkrajamy na cieńsze płaty (u mnie każdy filet na 3 części), solimy i pieprzymy z każdej strony, obtaczamy w mące. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajmy kurczaka, obsmażamy z każdej strony, tak by był lekko zarumieniony. Ściągamy z patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to rozmrażamy go na patelni. Jeśli świeżego – opłukujemy go w sitku pod bieżącą wodą. Czosnek obieramy i rozgniatamy, cebulę i por obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i 1 łyżkę masła, wrzucamy cebulę, czosnek i por. Dodajemy estragon, podsmażamy ok. 3 min do ładnego zezłocenia. Dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze ok 5min. Odkładamy.
Zagotowujemy w dużym garnku wodę, lekko ją solimy. Wrzucamy płaty lasagne, najlepiej każdy osobno, tak by się nie posklejały. Gotujemy je 2 min, po czym wyciągamy każdy osobno na ręcznik papierowy.
Piec nagrzewamy do 180 stopni C. Do średniej wielkości garnka dodajemy 60g masła, roztapiamy. Dodajemy 4 łyżki mąki i mieszając podsmażamy ok 2-3 minuty. Dolewamy partiami mleko, cały czas mieszając, tak by nie zrobiły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę jeszcze mieszamy, bo sos zrobił się gęściejszy. Ściągamy z palnika, solimy, pieprzymy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na spód wykładamy 3 łyżki sosu beszamelowego, wykładamy 3 płaty lasagne, na niego znowu ok. 4-5 łyżek sosu. Na górę połowę masy szpinakowej, połowę kurczaka. Znowu polewamy 4-5 łyżkami sosu, w miarę możliwości go rozsmarowujemy. Na górę znowu 3 płaty makaronu, sos, szpinak, kurczak, sos, makaron i reszta sosu. Wkładamy bez przykrycia do pieca na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z pieca, zostawiamy na 2 minuty, po tym czasie kroimy i podajemy – smacznego!
Kolejnego dnia wystarczy włożyć znowu na 15-20min do pieca, do ciut niższej temperatury i danie gotowe 😊


źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz