Składniki (2 duże lub 3 średnie porcje):
- ok. 1kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- ulubione zioła (u mnie 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki)
- do podania śmietana 18%
Przygotowanie (10minut + 20 minut pieczenia):
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ( u mnie z termoobiegiem).
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy nadmiar wody, jeśli jest to konieczne. Do miski z ziemniakami
i cebulą dodajemy 2 jajka, mąkę, konkretnie przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła i całość dokładnie mieszamy. 2 blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
łyżką nakładamy w miarę cienkie placki (powinno wyjść ok. 12 sztuk). Blachy
wkładamy do pieca na 20 minut, po tym czasie powinny być ładne zezłocone.
Wykładamy na talerze, podajemy w towarzystwie śmietany 18%. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz