lipca 05, 2019

Placki ziemniaczane z piekarnika



Składniki (2 duże lub 3 średnie porcje):
  • ok. 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (u mnie 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki)
  • do podania śmietana 18%


Przygotowanie (10minut + 20 minut pieczenia):
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ( u mnie z termoobiegiem). Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy nadmiar wody, jeśli jest to konieczne. Do miski z ziemniakami i cebulą dodajemy 2 jajka, mąkę, konkretnie przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła i całość dokładnie mieszamy. 2 blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy w miarę cienkie placki (powinno wyjść ok. 12 sztuk). Blachy wkładamy do pieca na 20 minut, po tym czasie powinny być ładne zezłocone. Wykładamy na talerze, podajemy w towarzystwie śmietany 18%. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz