czerwca 01, 2019

Paluszki rybne z frytkami z pieca



Składniki  (2 porcje):
  • 2 filety białej ryby (u mnie morszczuk) może być mrożona, tylko trzeba ją wcześniej rozmrozić 😊
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • panierka: mąka, bułka tarta, jajko
  • ziemniaki ok. 700g
  • oregano
  • oliwa


Przygotowanie (ok. 30min):
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Ziemniaki obieramy i wrzucamy do garnka z zimną wodą.Kroimy je na podłużne kawałki, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, konkretnie posypujemy solą, pieprzem i suszonym oregano. Polewy oliwą i dokładnie mieszamy. Wkładamy do pieca na 20 minut, w połowie czasu mieszamy.
Filety z ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą stronę posypujemy solą, pieprzem. Rybę kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5cm, obtaczamy w mące. W międzyczasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, tak by ryba była zanurzona w nim mniej więcej do połowy wysokości.
Filety kolejno zanurzamy w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę. Podajemy z frytkami, smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz