Składniki (2 porcje):
- 2 filety białej ryby (u mnie morszczuk) może być mrożona, tylko trzeba ją wcześniej rozmrozić 😊
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
- panierka: mąka, bułka tarta, jajko
- ziemniaki ok. 700g
- oregano
- oliwa
Przygotowanie (ok. 30min):
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Ziemniaki obieramy i
wrzucamy do garnka z zimną wodą.Kroimy je na podłużne kawałki, wysypujemy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia, konkretnie posypujemy solą, pieprzem i suszonym
oregano. Polewy oliwą i dokładnie mieszamy. Wkładamy do pieca na 20 minut,
w połowie czasu mieszamy.
Filety z
ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą stronę posypujemy solą,
pieprzem. Rybę kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5cm, obtaczamy w mące. W
międzyczasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, tak by ryba była zanurzona
w nim mniej więcej do połowy wysokości.
Filety
kolejno zanurzamy w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy z każdej strony przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały
chrupiącą i złotą skórkę. Podajemy z frytkami, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz