Składniki (8 sztuk):
Warstwa owocowa
- 250g owoców leśnych (u mnie jagody, maliny, truskawki, czereśnie), ew. mogą być same truskawki. Owoce mogą być świeże lub mrożone
- 100ml mleka
- 70g miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Warstwa śmietankowa
- 200ml śmietanki 36%
- 100ml mleka
- 30g cukru
Przygotowanie (10min + kilka godzin na zmrożenie):
Zaczynamy od warstwy owocowej – w garnuszku podgrzewany mleko,
owoce i miód – do dokładnego rozpuszczenia miodu jeśli używamy owoców świeżych,
jeśli mrożonych – do momentu aż owoce się rozmrożą i podgrzeją. Całość wlewamy
do blendera i miksujemy. Dodajemy sok z cytryny, próbujemy czy masa jest lekko
kwaskowata – jeśli nie to dodajemy jeszcze trochę cytryny.
Garnuszek myjemy i przygotowujemy w nim warstwę śmietankową –
100ml śmietanki podgrzewamy razem z cukrem, aż ten się nie rozpuści, mieszamy
by się nie przypaliło. Ściągamy z palnika, dodajemy resztę śmietanki i mleko,
mieszamy dokładnie, najlepiej trzepaczką.
Foremki na lody uzupełniamy do połowy warstwą śmietankową,
uzupełniamy po brzeg warstwą owocową. Wkładamy patyczki i całość wkładamy do
zamrażalki na kilka godzin. By łatwo wyciągnąć loda z foremki wystarczy zanurzyć
go w ciepłej wodzie na dosłownie kilka sekund. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz