czerwca 13, 2019

Orzeźwiający napój rabarbarowy



Składniki (2l napoju):
  • 2l wody
  • 100g białego cukru (jeśli napój ma być kwaskowaty) lub 150g (jeśli napój ma być słodko-kwaśny)
  • ok. 500g rabarbaru (świeży lub mrożony)
  • kilka gałązek mięty


Przygotowanie:
Wodę razem z cukrem zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy rabarbar z miętą (wcześniej myjemy, rabarbar świeży kroimy na średniej wielkości kawałki), doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia. Napój przelewamy przez sitko, pozostały rabarbar lekko odciskamy. Napój wkładamy do lodówki na kilka godzin. Nalewamy do szklanek i delektujemy się chłodnym orzeźwieniem!

Źródło przepisu: Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego, wyd. Kuchnia Lidla, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz