Składniki (2l napoju):
- 2l wody
- 100g białego cukru (jeśli napój ma być kwaskowaty) lub 150g (jeśli napój ma być słodko-kwaśny)
- ok. 500g rabarbaru (świeży lub mrożony)
- kilka gałązek mięty
Przygotowanie:
Wodę razem z cukrem zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy
rabarbar z miętą (wcześniej myjemy, rabarbar świeży kroimy na średniej wielkości kawałki), doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia. Napój
przelewamy przez sitko, pozostały rabarbar lekko odciskamy. Napój wkładamy do lodówki
na kilka godzin. Nalewamy do szklanek i delektujemy się chłodnym orzeźwieniem!
Źródło przepisu: Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego,
wyd. Kuchnia Lidla, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz