Składniki (2 porcje):
- 2 porcje pełnoziarnistego makaronu tagliatelle (ok. 200g)
- 150-200g szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 150g wędzonego łososia (ja używam wędzonego na gorąco, w jednym kawałku)
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżka masła
- cytryna do skropienia
Przygotowanie (15min):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z
instrukcją na opakowaniu (przeważnie 8 minut). Jeśli używamy mrożonego szpinaku
to rozmrażamy go na patelni. Łososia pozbawiamy skóry i kroimy na średniej wielkości
kawałki. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy
czosnek, chwilkę podsmażamy, dodajemy łososia i znowu chwilkę smażymy. Dodajemy
szpinak i odcedzony makaron, polewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Wykładamy
na talerze, skrapiamy cytryną i podajemy, smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz