maja 30, 2019

Zupa kurkowa



Składniki  (4 porcje):
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 350-400g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 350g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150g gęstej śmietany 18%

Przygotowanie:
W garnku na maśle przyrumieniamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy umyte kurki (większe najlepiej pokroić, a jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej!) oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Smażymy co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut.Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i całość zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy koperek i szczypiorek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z  ognia. Przelewamy do miseczek, podajemy, smacznego!

 Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz