Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 350-400g kurek (świeżych lub mrożonych)
- 1 ząbek czosnku
- 350g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu warzywnego
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150g gęstej śmietany 18%
Przygotowanie:
W garnku na maśle przyrumieniamy
pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy umyte kurki (większe najlepiej pokroić,
a jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej!) oraz obrany i
rozgnieciony czosnek. Smażymy co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut.Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę
ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlewamy gorący bulion,
dodajemy kurkumę i całość zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy koperek i szczypiorek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Przelewamy do miseczek, podajemy, smacznego!
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy koperek i szczypiorek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Przelewamy do miseczek, podajemy, smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis
zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz