Składniki (4 porcje):
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła
- 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1l gorącego bulionu warzywnego
- 100ml śmietanki kremowej 30%
- sól, pieprz
- podpieczone kawałki boczku lub szynki parmeńskiej
Przygotowanie (25min):
Ze szparagów odłamujemy twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obieramy, opłukujemy wodą, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę. Ziemniaki obieramy, opłukujemy wodą i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Po chwili dodajemy też szparagi (bez główek), dodajemy 2 łyżki masła i smażymy co chwilę mieszając przez 2 minuty. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez ok. 7 minut. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie zupę razem ze śmietanką miksujemy w stojącym blenderze. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Rozlewamy do miseczek, posypujemy boczkiem lub szynką parmeńską i podajemy. Smacznego!
Ze szparagów odłamujemy twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obieramy, opłukujemy wodą, kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę. Ziemniaki obieramy, opłukujemy wodą i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Po chwili dodajemy też szparagi (bez główek), dodajemy 2 łyżki masła i smażymy co chwilę mieszając przez 2 minuty. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez ok. 7 minut. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie zupę razem ze śmietanką miksujemy w stojącym blenderze. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Rozlewamy do miseczek, posypujemy boczkiem lub szynką parmeńską i podajemy. Smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz