Składniki (4 tortille):
- 1 duży lub 2 małe filety z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta przyprawy tzatziki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- ½ dużego zielonego ogórka
- 8-12 listków sałaty masłowa
- 4 placki tortilli
- oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie (20-30min):
Kurczaka myjemy, odcinamy błonki, kroimy w dużą kostkę.
Wkładamy do miski, wsypujemy przyprawę do gyrosa, trochę soli, pieprz i polewamy
3-4 łyżkami oliwy. Mieszamy i zastawiamy. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek
obieramy, rozgniatamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy
solą, pieprzem i przyprawą do tzatzików, mieszamy i odstawiamy. Paprykę pozbawiamy
gniazda nasiennego, oczyszczamy i myjemy, kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy
i również kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy na nią kurczaka i podsmażamy
z każdej strony (2-3 minuty), dodajemy paprykę i cebulę, doprawiamy solą i
pieprzem i zostawiamy na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając.
Podsmażamy całość o 5 minut. W tym czasie pomidor myjemy, kroimy na
półplasterki, to samo robimy z ogórkiem. Tortille podgrzewamy lekko na patelni
lub w mikrofalówce (ja zawsze zawijam placek w folię spożywczą i władam do
mikrofalówki na ½ minuty). Na talerzu okładamy pasek folii aluminiowej, na nią
kładziemy placek tak by folia była pod nim na 2-3cm od spodu. Na placek
wykładamy sałatę, na środek mięso z warzywami, posypujemy pomidorem i ogórkiem,
polewamy sosem czosnkowym. Tortille zawijamy (najpierw dół, później boki) i
zawijamy w folię spożywczą, tak by łatwo ją było trzymać w ręce. Podajemy,
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz