maja 26, 2019

Makaron z szynką parmeńską, szpinakiem i jajkiem w koszulce



Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej/sorrano czy innej surowej suszonej
  • Ok. 150-200g szpinaku, może być mrożony (wtedy pół paczki)
  • 3-4 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • Oliwa
  • Tarty parmezan do posypania


Przygotowanie (15min):
Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to wrzucamy go na patelnię i rozmrażamy. Czosnek obieramy, rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Szynkę kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię, chwilę przesmażamy z czosnkiem. Makaron odcedzamy tak by woda z niego pozostała (przelewamy do drugiego garnka). Wodę stawiamy z powrotem na piecu na małej mocy palnika, doprowadzamy ponownie prawie do wrzenia. Jajko rozbijamy delikatnie do miseczki tak by zachować żółtko w całości. Jajko ostrożnie wlewamy do wody, zostawiamy na 2-3min, tak by białko oblepiło żółtko. W tym czasie wrzucamy szpinak na patelnię z szynką, dodajemy makaron i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Na górę wykładamy ostrożnie jajko, z drugim powtarzamy wszystkie czynności (ja zawsze robię jajka osobno, bo boję się, że mi się w garnku jakoś dziwnie połączą, ale w większym garnku myślę, że można zrobić dwa na raz). Całość posypujemy parmezanem, podajemy, smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz