Składniki (2 porcje):
- 2 porcje pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 plasterków szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej/sorrano czy innej surowej suszonej
- Ok. 150-200g szpinaku, może być mrożony (wtedy pół paczki)
- 3-4 łyżki śmietany 30% lub 36%
- 2 jajka
- Oliwa
- Tarty parmezan do posypania
Przygotowanie (15min):
Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to wrzucamy go na patelnię i
rozmrażamy. Czosnek obieramy, rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę,
wrzucamy czosnek. Szynkę kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię, chwilę
przesmażamy z czosnkiem. Makaron odcedzamy tak by woda z niego pozostała
(przelewamy do drugiego garnka). Wodę stawiamy z powrotem na piecu na małej mocy
palnika, doprowadzamy ponownie prawie do wrzenia. Jajko rozbijamy delikatnie do
miseczki tak by zachować żółtko w całości. Jajko ostrożnie wlewamy do wody,
zostawiamy na 2-3min, tak by białko oblepiło żółtko. W tym czasie wrzucamy
szpinak na patelnię z szynką, dodajemy makaron i śmietanę. Całość dokładnie
mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Na górę wykładamy ostrożnie jajko, z
drugim powtarzamy wszystkie czynności (ja zawsze robię jajka osobno, bo boję
się, że mi się w garnku jakoś dziwnie połączą, ale w większym garnku myślę, że
można zrobić dwa na raz). Całość posypujemy parmezanem, podajemy, smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz