Składniki (4 porcje):
- 6-8 średnich ziemniaków
- 3 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 12 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- opakowanie sera feta
Przygotowanie (15min przygotowanie, 1,5h pieczenie):
Ziemniaki i cebulę obieramy, wszystkie warzywa myjemy i
kroimy na plastry. Do miseczki wrzucamy rozgnieciony czosnek, oregano i oliwę,
konkretnie solimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, duże naczynie
żaroodporne smarujemy oliwą. Na spód wykładamy ziemniaki, polewamy je 3 łyżkami
mieszanki z miseczki, lekko solimy i pieprzymy. Na to wykładamy ½ pokrojonej
cukinii, na nią bakłażan. Znowu polewamy czosnkową mieszanką, solimy i
pieprzymy. Przykrywamy resztą cukinii, na nią wykładamy cebulę, polewamy
mieszanką, solimy i pieprzymy. Na górę wykładamy pomidory, polewamy mieszanką, lekko
solimy i pieprzymy. Wkładamy bez przykrycia do pieca na 1,5h. Po tym czasie
podajemy posypane serem feta. Smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz