maja 24, 2019

Grecka zapiekanka z cukinią i bakłażanem



Składniki (4 porcje):
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 3 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • opakowanie sera feta


Przygotowanie (15min przygotowanie, 1,5h pieczenie):
Ziemniaki i cebulę obieramy, wszystkie warzywa myjemy i kroimy na plastry. Do miseczki wrzucamy rozgnieciony czosnek, oregano i oliwę, konkretnie solimy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C, duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na spód wykładamy ziemniaki, polewamy je 3 łyżkami mieszanki z miseczki, lekko solimy i pieprzymy. Na to wykładamy ½ pokrojonej cukinii, na nią bakłażan. Znowu polewamy czosnkową mieszanką, solimy i pieprzymy. Przykrywamy resztą cukinii, na nią wykładamy cebulę, polewamy mieszanką, solimy i pieprzymy. Na górę wykładamy pomidory, polewamy mieszanką, lekko solimy i pieprzymy. Wkładamy bez przykrycia do pieca na 1,5h. Po tym czasie podajemy posypane serem feta. Smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz