Składniki ( 4 porcje):
MIĘSO
- ok. 600g szynki wieprzowej
- 3 cebule
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki ziarenek pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- esencja knorr do duszonych mięs
- 600ml gorącej wody
CIAPER KAPUSTA
- 8-10 średniej wielkości ziemniaków (tak jak na puree na 2 dni)
- 400g kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 100g boczku wędzonego (używam w plastrach)
- sól, pieprz
Przygotowanie (1h 20min):
Zaczynamy od mięsa. Szynkę myjemy, kroimy na 6-8 plastrów.
Rozbijamy lekko tłuczkiem, solimy, pieprzymy, obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Na
patelni rozgrzewamy oliwę, krótko smażymy mięso z obydwu stron (po 2 minuty z
każdej strony). Mięso odkładamy, patelnię myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w
piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę razem z przyprawami.
Dodajemy pozostałe 3 łyżki mąki, zalewamy wodą, dodajemy esencję i wykładamy
mięso tak by mniej więcej było przykryte sosem. Zostawiamy na małym ogniu pod
przykryciem na około godzinę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę,
wrzucamy do garnka z wodą. Przepłukujemy świeżą wodą, zagotowujemy w osolonej
wodzie i gotujemy około 12-15min do miękkości. 2 cebule obieramy, kroimy w kostkę.
W dużym garnku roztapiamy smalec, dodajemy cebulę i odcedzoną kapustę. Dodajemy
kilka kropel wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości ok. 10-15min, od czasu
do czasu mieszając, pilnujemy żeby kapusta cały czas miała kilka kropel wody w
garnku, by się nie przypaliła. Kroimy pozostałą cebulę i boczek w kostkę,
przesmażamy na suchej patelni do ładnego zarumienienia. Ziemniaki odcedzamy,
rozgniatamy na puree, dodajemy do miękkiej już kapusty, mieszamy. Dodajemy
boczek z cebulą, mieszamy. Wykładamy ciaper kapustę na talerzu, obok nakładamy
mięso i całość polewamy obficie sosem z mięsa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz