Składniki (4 duże
porcje):
- duży kawałek boczku surowego wędzonego (ok. 0,5kg)
- 1,5 - 1,75l wody
- marchewka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5-6 pieczarek
- zakwas na żurek
- sól, pieprz, majeranek
- ziemniaki (2-3 ziemniaczki na osobę)
- łyżka masła
Przygotowanie
(ok. 45-50min):
Boczek
zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20-30min do
miękkości, następnie wyciągamy go z wody. W
czasie kiedy boczek się gotuje, przygotowujemy
ziemniaki – obieramy, kroimy na ćwiartki i
wrzucamy do wody. Przepłukujemy, wodę solimy i gotujemy całość ok. 15-20min do miękkości. Do garnka z
wodą po boczku wrzucamy obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone pieczarki.
Gotujemy 10-15min do miękkości. W międzyczasie kroimy jajka i boczek
(odkrawamy tłuszcz i skórę, kroimy same mięso), pod koniec gotowania wrzucamy
do zupy. Wiewamy zakwas, zagotowujemy, przyprawiamy łyżeczką majeranku, świeżo
zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Ziemniaki tłuczemy z łyżką masła,
rozdzielamy do miseczek, zalewamy żurem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz