Składniki (6 porcji):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 2-3 duże pomidory
- 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- oregano, bazylia, sól, pieprz
- oliwa
- makaron spaghetti pełnoziarnisty (ok. 100g na osobę)
- parmezan do posypania
Przygotowanie (przygotowanie 15-20min, gotowanie ok. 2h):
Obieramy cebulę i czosnek, cebulę kroimy w kostkę, czosnek
rozgniatamy. W dużym garnku rozgrzewany 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i
czosnek, podsmażamy. Seler kroimy w małą kostkę, marchewkę obieramy i ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Warzywa wrzucamy do garnka, chwilę podsmażamy.
Dodajemy mięso w dwóch partiach, przesmażamy do zbrązowienia. W międzyczasie pomidory parzymy w gorącej wodzie, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, chwilę podsmażamy. W bulionie
rozpuszczamy koncentrat pomidorowy, wlewamy do garnka, passatę również. Wsypujemy
cukier, łyżeczkę oregano, trochę bazylii, solimy i konkretnie doprawiamy
pieprzem. Całość zostawiamy pod przykrywką na małym ogniu na około 2 godziny,
od czasu do czasu mieszamy.
Na 10 minut przed końcem gotowania sosu przygotowujemy makaron
zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente ok. 7 minut w osolonej wodzie).
Makaron odcedzamy, przekładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym
parmezanem. Smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz