Składniki (pizza o średnicy ok. 35cm):
CIASTO
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
SOS
- ok. 250ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbki czosnku
- oliwa
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
DODATKI
- tarty ser mozzarella (ok. 200-250g)
- 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej suszonej
- zielone oliwki
- ½ czerwonej papryki
- mała czerwona cebula
- 2-3 pieczarki
- oregano, zioła prowansalskie
- rukola
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa (u mnie smakowa czosnek i chilli)
Przygotowanie (ok. 2h 15min, w tym 1h 50min wyrastanie ciasta):
Przygotowujemy rozczyn: drożdże wrzucamy do małego garnuszka,
posypujemy cukrem, zalewamy wodą, rozgniatamy. Dosypujemy 2-3 łyżki mąki i
mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na
15-20min. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn i
ugniatamy do powstania kuli. Dodajemy oliwę i zagniatamy do uzyskania gładkiego,
elastycznego ciasta (ok. 3min). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
czosnek obieramy i rozgniatamy. W garnuszku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy,
podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy passatę, cukier i przyprawy i chwilę
gotujemy do lekkiego zgęstnienia (ok. 10min) czasami mieszając. Przelewamy sos
do blendera, miksujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
Po godzinie ciasto jeszcze raz zagniatamy, odkładamy je
jeszcze raz na ok. 10min. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C (u mnie z
termoobiegiem). Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, szynkę w cienkie paski.
Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w
piórka. Przygotowujemy okrągłą blachę do pizzy (może też być zwyczajna z pieca,
wtedy najlepiej narysować sobie ołówkiem okrąg ok. 35cm średnicy). Wyłożyć papierem
do pieczenia, na papier zawsze wylewam kilka kropel oliwy. Ciasto rozciągamy do
brzegów blachy łagodnymi posuwistymi ruchami. Smarujemy przygotowanym wcześniej
sosem, posypujemy ¾ opakowania sera, wykładamy cebulę, pieczarki, szynkę, paprykę,
oliwki. Posypujemy resztką sera oraz przyprawami. Odkładamy całość na ok.
20min, ciasto w tym czasie powinno się lekko napuszyć. Wkładamy do pieca na ok.
15min, wyciągamy, podajemy posypaną rukolą i pomidorkami koktajlowymi polaną
kilka kroplami smakowej oliwy. Smacznego!
Źródło przepisu na ciasto do pizzy: kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz