MIGDAŁY W BIAŁEJ CZEKOLADZIE I CYNAMONIE
Składniki:
Ok. 100g blanszowanych migdałów
2 białe czekolady
4 łyżki mleka w proszku
Cynamon do obtoczenia
Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy (najwygodniej w mikrofalówce),
dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Wilgotnymi dłońmi odrywamy małe kawałeczki
powstałej masy i obtaczamy w niej migdały. Odkładamy na talerzu lub blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Po obtoczeniu wszystkich migdałów, wysypujemy
cynamon na talerzyk i obtaczamy w nich migdały. Pozostawiamy do zaschnięcia.
ORZECHY W KARMELU Z CYNAMONEM I KARDAMONEM
Składniki:
Ok. 400g orzechów włoskich
2 łyżki masła
2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki wody
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 7-10
minut. Na grubej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wodę, gotujemy
aż cukier się rozpuści i powstanie lepki brązowy karmel. Ściągamy z palnika, dodajemy
orzechy i przyprawy i mieszamy. Wykładamy na blaszkę w odstępach do
wystygnięcia.
Źródło przepisu na orzechy: Moje Gotowanie wydanie specjalne
5/2018
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz