Składniki (2
porcje):
- 2 porcje makaronu pełnoziarnistego typu penne lub świderki (ok. 200g)
- pęczek szparagów
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 125g mascarpone
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
(15-20min):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (same pękają
w odpowiednim miejscu), myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,
dodajemy szparagi, oprószamy solą i podsmażamy około 3 minut. W tym czasie
cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i cukinie wrzucamy do szparagów, mieszamy, oprószamy świeżo zmielonym
pieprzem i chwilę całość podsmażamy. Mascarpone wrzucamy do miseczki, dodajemy
jajko, sól i pieprz i mieszamy (najlepiej tutaj posłużyć się mikserem).
Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy masę z mascarpone i mieszamy aż ładnie
oblepi warzywa. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy. Smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz