Składniki (4 duże lub 6 mniejszych porcji):
- 2 woreczki kaszy pęczak (200g)
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 większa cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- mozzarella do posypania
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, oregano, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki (można zamienić na 1/3 łyżeczki chilli – tak było w moim wypadku)
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie (20-25min):
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu (15-20min). W garnku rozgrzewamy oliwę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy
w kostkę, wrzucamy do cebuli. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i także wrzucamy
do garnka. Czosnek obieramy i rozgniatamy, dodajemy do warzyw. Całość
doprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podsmażamy (ok.3-4min). Dodajemy ugotowaną
kaszę, wsypujemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy. Fasolę
odcedzamy i przepłukujemy wodą, dodajemy do garnka, tak samo postępujemy z kukurydzą.
Chwilkę całość podgrzewamy, ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy
na talerze, posypujemy mozzarellą i podajemy – smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz