Składniki (9 bułek):
- 250 g mąki orkiszowej razowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- ulubione ziarna do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn: do niedużego
garnuszka wrzucamy drożdże, posypujemy cukrem. Zalewamy letnią wodą (ok.
50-100ml) i rozgniatamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy by
nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Obie mąki mieszamy
z rozczynem w misce. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy
roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto przez kilka chwil (ok. 3min) by było
miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawimy w ciepłe miejsce,
przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5
godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, dzielimy na równe
części (ok.95-100g każda) i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i
odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy
do 300 stopnie C. Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, obsypujemy
ziarnami. Wkładamy do pieca na ok. 15 minut. Studzimy i zajadamy! Smacznego!
Źródło
przepisu: mojewypieki.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz