Składniki (6
porcji):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 500g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie indyk)
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 350-400g ziemniaków
- 450g różyczek kalafiora (może być mrożony, ja wolę świeży)
- ok. 1,75l gorącego bulionu warzywnego (przepis tutaj)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 ½ łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie
(ok. 40min):
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy
2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Podsmażamy.
Dodajemy mięso w dwóch partiach, ponownie przesmażamy. Dodajemy przyprawy, sól
i pieprz. Marchewkę i pietruszkę obieramy i razem z porem kroimy na
półplasterki. Dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy pod
przykryciem około 10 minut. Kalafior dzielimy na małe różyczki, myjemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior i ziemniaki dodajemy do zupy i
całość gotujemy pod przykryciem na średniej mocy palnika około 20 minut, do
miękkości warzyw. Przelewamy do miseczek, podajemy. Smacznego!
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz