marca 28, 2019

Zupa z kalafiorem i indykiem


Składniki (6 porcji):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 500g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie indyk)
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 350-400g ziemniaków
  • 450g różyczek kalafiora (może być mrożony, ja wolę świeży)
  • ok. 1,75l gorącego bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 ½  łyżeczki kurkumy, sól, pieprz
  • oliwa


Przygotowanie (ok. 40min):
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Podsmażamy. Dodajemy mięso w dwóch partiach, ponownie przesmażamy. Dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Marchewkę i pietruszkę obieramy i razem z porem kroimy na półplasterki. Dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Kalafior dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior i ziemniaki dodajemy do zupy i całość gotujemy pod przykryciem na średniej mocy palnika około 20 minut, do miękkości warzyw. Przelewamy do miseczek, podajemy. Smacznego!

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz