ZUPA SZPINAKOWA
Składniki (2 porcje):
- 1 cebula
- 1 por
- ok. 350g ziemniaków
- 600ml gorącego bulionu warzywnego (przepis tutaj!)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 100g szpinaku
- 2 łyżki śmietany 18%
- oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie (przygotowanie 5 min, gotowanie 15min):
W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, cebulę obieramy i
kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, por (białą i jasnozieloną część) kroimy na
na pół-talarki i dodajemy do cebuli. Solimy, przesmażamy kilka minut. W tym
czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do garnka. Po chwili
całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykrywką ok. 15min na średnim
ogniu ( w tym czasie przygotowujemy tortillę z jarmużem). Po tym czasie dodajemy
przeciśnięty czosnek i szpinak, gotujemy jeszcze około minuty. Do stojącego
blendera wrzucamy śmietanę i wlewamy zupę, miksujemy na gładki krem, przelewamy
z powrotem do garnka i doprawiamy pieprzem, ew. solą.
Zupę podajemy razem z tortillą z jarmużem.
TORTILLA Z JARMUŻEM
Składniki ( 2 porcje):
- ok. 150g jarmużu
- ok. 125g żółtego łagodnego sera (jak gouda, edamski itp.) startego na tarce o grubych oczkach
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
- oliwa, sól, pieprz
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej
Przygotowanie (10-15min):
Rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy na patelni, wrzucamy jarmuż,
solimy, pieprzymy, dodajemy rozgnieciony czosnek i podsmażamy 2-3min, aż lekko zmięknie. Dodajemy śmietankę,
mieszamy i przekładamy do miseczki. Patelnię czyścimy, wykładamy na nią jeden
placek tortilli, na niej rozsypujemy tarty ser, rozkładamy jarmuż, wysypujemy
resztę sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Całość lekko dociskamy i
przykrywamy patelnią. Po 2-3min, jak placek się lekko zarumieni od spodu,
obracamy go na drugą stronę (najlepiej przykryć patelnię płaskim dużym
talerzem, przekręcić patelnię tak by placek znalazł się na talerzu i zsunąć go z powrotem na patelnię) i znowu pod przykryciem podpiekamy przez 2-3min. Placek
przekładamy na duży talerz i kroimy na trójkąty najlepiej nożykiem do pizzy. Podajemy z zupą szpinakową. Smacznego!
Źródło przepisu na zupę: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz