marca 14, 2019

Zupa szpinakowa i tortilla z jarmużem


ZUPA SZPINAKOWA
Składniki (2 porcje):
  • 1 cebula
  • 1 por
  • ok. 350g ziemniaków
  • 600ml gorącego bulionu warzywnego (przepis tutaj!)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100g szpinaku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • oliwa, sól, pieprz




Przygotowanie (przygotowanie 5 min, gotowanie 15min):
W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, por (białą i jasnozieloną część) kroimy na na pół-talarki i dodajemy do cebuli. Solimy, przesmażamy kilka minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dorzucamy do garnka. Po chwili całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykrywką ok. 15min na średnim ogniu ( w tym czasie przygotowujemy tortillę z jarmużem). Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, gotujemy jeszcze około minuty. Do stojącego blendera wrzucamy śmietanę i wlewamy zupę, miksujemy na gładki krem, przelewamy z powrotem do garnka i doprawiamy pieprzem, ew. solą.
Zupę podajemy razem z tortillą z jarmużem.

TORTILLA Z JARMUŻEM
Składniki ( 2 porcje):
  • ok. 150g jarmużu
  • ok. 125g żółtego łagodnego sera (jak gouda, edamski itp.) startego na tarce o grubych oczkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
  • oliwa, sól, pieprz
  • 2 placki tortilli pełnoziarnistej


Przygotowanie (10-15min):
Rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy na patelni, wrzucamy jarmuż, solimy, pieprzymy, dodajemy rozgnieciony czosnek i podsmażamy 2-3min, aż lekko zmięknie. Dodajemy śmietankę, mieszamy i przekładamy do miseczki. Patelnię czyścimy, wykładamy na nią jeden placek tortilli, na niej rozsypujemy tarty ser, rozkładamy jarmuż, wysypujemy resztę sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli. Całość lekko dociskamy i przykrywamy patelnią. Po 2-3min, jak placek się lekko zarumieni od spodu, obracamy go na drugą stronę (najlepiej przykryć patelnię płaskim dużym talerzem, przekręcić patelnię tak by placek znalazł się na talerzu i zsunąć go z powrotem na patelnię) i znowu pod przykryciem podpiekamy przez 2-3min. Placek przekładamy na duży talerz i kroimy na trójkąty najlepiej nożykiem do pizzy.  Podajemy z zupą szpinakową. Smacznego!

Źródło przepisu na zupę: kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz