Dzisiaj propozycja na pyszną, zdrową kolację, która nie tylko dostarcza organizmowi tak bardzo potrzebną porcję warzyw, ale też zapewnia dużą przyjemność dla podniebienia! Składa się z kilku składników i chyba nie muszę dodawać, że robi się ją ekspresowo? Do tego podaję czosnkową bagietkę na ciepło (kupuję w Biedronce, na pewno zdrowiej byłoby zrobić samodzielnie, ale wieczorem już mi się bardzo nie chce...) i gotowe!
Składniki (2 porcje):
- połowa główki sałaty masłowa
- 1 duży pomidor
- ½ średniej wielkości zielonego ogórka
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżka majonezu (w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym)
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- bagietka czosnkowa
Przygotowanie (10min):
Bagietkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (u
mnie 180 stopni C na 10min). Sałatę myjemy, kroimy na średniej wielkości
kawałki (tylko nożem ceramicznym lub plastikowym! Jeśli takiego nie posiadamy,
to sałatę należy porwać ręcznie na kawałki), wrzucamy do miski. Pomidor, ogórek
i paprykę myjemy (paprykę wcześniej oczyszczamy z gniazd nasiennych) i kroimy
na średniej wielkości kawałki, wrzucamy do miski. Lekko solimy, mocno doprawiamy
pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz ziołami, dodajemy łyżkę majonezu (lub
jogurtu) i mieszamy. Podajemy razem z ciepłą bagietką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz