Dzisiaj propozycja kolejnego obiadu, który idealnie nadaje się do odgrzewania – ryba w papilotach z cukinią, pomidorem i ajvarem! Całość przygotowuję sobie wieczorem dzień wcześniej i odgrzewam przez kolejne dwa dni na patelni z pokrywką podlane małą ilością wody (na tyle by utworzyła się para). Danie smaczne, lekkie i sycące, z przepyszną soczystą rybą! Do tego z małą ilością tłuszczu i bez smażenia! Serdecznie polecam!
Składniki (4 porcje):
- 4 małe lub 2 duże filety białej chudej ryby (u mnie morszczuk), mrożoną wcześniej rozmrozić
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- cukinia
- pomidor
- słoiczek ajvaru
- tymianek, bazylia, sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie (przygotowanie 15min, gotowanie i pieczenie 50min):
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na
opakowaniu (najczęściej 30min). Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,
solimy, pieprzymy, oprószamy tymiankiem i nacieramy oliwą z obydwu stron. Cukinie
kroimy na 12 plastrów, pomidor na 8 plastrów. Nagrzewamy piekarnik do 190
stopni C. Do ugotowanego ryżu dodajemy sos sojowy i masło, mieszamy. Na blachę
z piekarnika kładziemy 4 kawałki papieru do pieczenia (u mnie prostokąty na
szerokość blachy na połowę długości) i rozkładamy na nie równo ryż. Na ryż
kładziemy rybę, ją smarujemy czubatą łyżką ajvaru, na to kładziemy po 3
plasterki cukinii i 2 plasterki pomidora na każdą paczuszkę. Warzywa solimy,
pieprzymy, posypujemy tymiankiem i bazylią i skrapiamy oliwą. Papier do
pieczenia zwijamy na rogach, tak by utworzył zamknięte paczuszki. Wkładamy do
piekarnika na ok. 20min. Smacznego!
Źródło przepisu : kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz