Składniki (8 rożków):
- duże ciasto francuskie XXL
- kostka twarogu (250-275g)
- 1 jajko
- 1 łyżka miękkiego masła
- cukier wanilinowy (16g)
- 4 łyżki cukru
- Sok z jednej mandarynki lub z połówki pomarańczy
- cukier puder
Przygotowanie (przygotowanie 5 min, pieczenie 20min):
Piec nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Twaróg, 1
żółtko, cukier, cukier wanilinowy, masło i sok z połówki mandarynki (lub 2-3
łyżki soku z pomarańczy) miksujemy do połączenia składników. Ciasto francuskie
rozwijamy i dzielimy na równie 8 kawałków, na każdy nakładamy pełną łyżeczkę
nadzienia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem z łyżeczką wody, sklejamy
w trójkąty. Rożki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, górę
ciastek smarujemy resztą białka przy pomocy pędzelka. Ostrym nożykiem nacinamy rożki
w dwóch – trzech miejscach. Wkładamy do pieca na około 20 minut, aż ciastka
nabiorą ładnego złotego koloru. Wyciągamy, zostawiamy na 10-15 minut do
przestygnięcia, potem oblewamy lukrem (reszta soku z mandarynki lub pomarańczy
wymieszana z cukrem pudrem). Studzimy. Smacznego!
Źródło przepisu: mojewypieki.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz