marca 31, 2019

Rożki francuskie z serem



Składniki (8 rożków):
  • duże ciasto francuskie XXL
  • kostka twarogu (250-275g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 4 łyżki cukru
  • Sok z jednej mandarynki lub z połówki pomarańczy
  • cukier puder


Przygotowanie (przygotowanie 5 min, pieczenie 20min):
Piec nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Twaróg, 1 żółtko, cukier, cukier wanilinowy, masło i sok z połówki mandarynki (lub 2-3 łyżki soku z pomarańczy) miksujemy do połączenia składników. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na równie 8 kawałków, na każdy nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem z łyżeczką wody, sklejamy w trójkąty. Rożki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, górę ciastek smarujemy resztą białka przy pomocy pędzelka. Ostrym nożykiem nacinamy rożki w dwóch – trzech miejscach. Wkładamy do pieca na około 20 minut, aż ciastka nabiorą ładnego złotego koloru. Wyciągamy, zostawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia, potem oblewamy lukrem (reszta soku z mandarynki lub pomarańczy wymieszana z cukrem pudrem). Studzimy. Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz