To drugi z moich dyżurnych makaronów:) Danie robi się ekspresowo, jest pyszne, sycące, zdrowe i do tego wege! Czy muszę zachęcać dalej? :) Powiem jeszcze, że składa się z niewielu składników, które w mojej kuchni zawsze są pod ręką. Wypróbujcie, może u Was też wskoczy na listę ulubionych przepisów!
Składniki (2 porcje):
- 2 porcje makaronu pełnoziarnistego świderki lub penne (ok. 200g)
- cukinia
- 3-4 garście szpinaku (mrożony lub świeży)
- 3 ząbku czosnku
- ok. 60g tartego parmezanu
- 3-4 suszone pomidory w oliwie
- sól, pieprz
Przygotowanie (20min):
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z
instrukcją na opakowaniu (ok. 7-8min). Cukinię kroimy w słupki, wrzucamy na
rozgrzaną patelnię z dodatkiem 1-2 łyżek oliwy z pomidorów oraz obranymi
ząbkami czosnku, porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy kilka minut
do zarumienienia cukinii. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to rozmrażamy go na
patelni. Świeży wykładamy na durszlak i przelewamy gorącą wodą z makaronu.
Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Gotowy makaron odcedzamy, do garnka po
makaronie wrzucamy cukinie, przeciśnięty czosnek i oliwę z patelni. Dodajemy
pomidorki i parmezan, makaron ze szpinakiem i 1-2 łyżki oliwy z pomidorków.
Całość przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy kilka razy garnkiem, tak
by cała zawartość ładnie się wymieszała. Danie przekładamy na talerzu i podajemy,
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz