Składniki (2
porcje):
- 1 duża dorada lub 2 małe (u mnie 2, ok. 0,5kg całość)
- 1-2 łyżki kaparów
- ½ pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki schłodzonego masła
- cukinia
- marchewka
- mały por
- 50ml wody
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie
(ok. 1h):
Doradę myjemy, osuszamy i filetujemy:
koniecznie ostrym nożem nacinamy skórę ryby przy skrzelach i wzdłuż kręgosłupa.
Nożem podważamy mięso od strony głowy i odseparowujemy od szkieletu powoli,
spokojnymi pociągnięciami noża. Powtarzamy czynność z drugiej strony. Po
odcięciu filetów od kręgosłupa nie powinno zostać wiele ości, pozostałe
wyrywany pęsetą. Każdy filet ponownie płuczemy i osuszamy, przyprawiamy solą i
pieprzem. Odstawiamy i przygotowujemy warzywne spaghetti. Marchewkę obieramy, warzywa
kroimy obieraczką na cienkie paski (chyba że posiadamy elektryczny spiralizer).
Na lekko rozgrzaną patelnię wlewamy wodę, dodać 1 łyżkę mocno schłodzonego masła
i doprawiamy solą i pieprzem. Do powstałej emulsji przekładamy warzywne spaghetti
i podgrzewamy do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące
(jakieś 8-10min).
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy połówki
dorady skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż skórka będzie
chrupiąca (ok. 3-4 minuty). W końcowej fazie smażenia dodajemy kapary,
posiekany koperek i masło. Przewracamy dorady na drugą stronę (mięsem do dołu),
wyłączamy ogień i na chwilkę jeszcze zostawimy rybą na patelni. Przekładamy na
talerze razem z warzywnym spaghetti. Smacznego!
Źródło przepisu: książka kucharska „Ryby
są super” wyd. Lidl, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz