Kilka postów wcześniej pisałam o wartościach odżywczych i mineralnych, którymi może poszczycić się mąka orkiszowa. Były już bułki z jej dodatkiem, dzisiaj kolej na chleb orkiszowy! Pulchny,
o ciekawym delikatnym orzechowym posmaku, idealny zarówno na słodko jak i na
wytrawnie. Jego zaletą jest także to, że długo utrzymuje świeżość. Z przepisu
otrzymujemy dwa bochenki chleba, po wystygnięciu jeden zostawiam do jedzenia, a
drugi pakuję szczelnie w folię i wkładam do zamrażalki, by za kilka dni znowu
cieszyć się świeżym bochenkiem, bez konieczności pieczenia! Zapraszam do wypieków!
Składniki (2 bochenki):
- 20g świeżych drożdży
- 600ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 800g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Przygotowanie (przygotowanie 10min, wyrastanie ciasta do 2h20min,
pieczenie 40min):
Przygotowujemy rozczyn – do małego garnuszka wkładamy drożdże,
zasypujemy cukrem, wlewamy ok. 100ml wody i rozgniatamy. Dosypujemy ok. 3-4
łyżek mąki i mieszamy. Garnuszek przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok.
20min w ciepłe miejsce. Po tym czasie 2 keksówki o wymiarach dołu 8,5cmx22cm
natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką. Do miski wsypujemy pozostałą część mąki
i sól. Dodajemy rozczyn, lekko mieszamy łyżką. Zalewamy wodą i ugniatamy do
powstania kuli. Dodajemy oliwę i zagniatamy 2-3 minuty do otrzymania
elastycznego ciasta. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do keksówek. Górę
wyrównujemy wilgotną dłonią. Keksówki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5-2h, ciasto jest wyrośnięte jak zaczyna
podchodzić do brzegów formy). Piec nagrzewamy do 200 stopni C (u mnie z
termoobiegiem), ciasto smarujemy delikatnie pędzelkiem zanurzonym w mleku,
posypujemy sezamem. Keksówki wkładamy do pieca na ok. 40min, chleb jest gotowy
jak nabierze ładnego brązowego koloru, a postulany od spodu wyda głuchy odgłos.
Smacznego!
Źródło przepisu: mojewypieki.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz