Bulion warzywny to moja baza do zup, wszelkiej maści risotto, sosów itp. - coś co jest niezbędne w mojej kuchni. Zdrowy wywar bez chemii, bez zbędnych dodatków i bez mięsa. A z ugotowanych warzyw najczęściej robię sałatkę jarzynową - świetnie sprawdza się jako kolacja lub jako dodatek do obiadu np. do kotleta schabowego.
Składniki (na ok. 3l bulionu):
- 3 marchewki
- 4 pietruszki
- seler
- 4-5 łodyg selera naciowego
- por
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- zielenina: natka pietruszki, koperek, doniczki lubczyku i pół doniczki tymianku
- przyprawy: 4-5 listków laurowych, 1 ½ ,łyżeczki ziela angielskiego, 2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach, 7-8 goździków, ok. 2 łyżeczek soli
- 2 łyżki masła
- ok. 3,5 - 4l wody
Przygotowanie (przygotowanie 20min, gotowanie 2h):
Wszystkie warzywa obieramy (prócz selera naciowego) i kroimy
na duże kawałki (prócz czosnku). W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie
przyprawy oprócz soli, chwilkę podsmażamy, po czym wrzucamy wszystkie warzywa. Klika
razy mieszamy, a gdy ładnie się zarumienią, dodajemy zieleninę i dalej smażymy.
Po kilku minutach posypujemy solą, a gdy warzywa zaczną puszczać soki, zalewamy
wodą. Czekamy do momentu, aż bulion zawrze, zmniejszamy gaz na minimum, tak by
lekko bulgotał. Zostawiamy na ok. 2h. Po tym czasie wyławiamy warzywa, a bulion
odcedzamy przez gazę do nowego garnka. Przelewamy do słoika. Przechowujemy w
lodówce maksymalnie do 2 tygodni.
Źródło przepisu: książka kucharska Kuchnia Polska,
opracowanie zbiorowe biedronka.pl, przepis zmodyfikowany
PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
Składniki (4-6 porcji):
- marchewka, pietruszka, seler z bulionu
- 2 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 ogórki kiszone
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie (ok.10-15min):
Ziemniaki obieramy ze skórki, jajka ze skorupki. Wszystkie
warzywa i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy majonez i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę można
przechowywać do 3 dni szczelnie zamkniętą w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz