Składniki ( 9 bułek):
- 25g świeżych drożdży
- 300g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 300ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 100-120g pestek dyni
- roztrzepane jajko z łyżka mleka do wysmarowania
Przygotowanie (przygotowanie 15min, wyrastanie ciasta 2h
20min, pieczenie 15min):
Przygotowujemy rozczyn – do małego garnuszka wrzucamy drożdże,
zasypujemy je cukrem. Dolewamy 50-100ml wody i rozcieramy. Dodajemy 2-3 łyżki
mąki pszennej i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na
ok. 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie w misce umieszczamy obydwie mąki i sól. Ok.
1/3 pestek dyni mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do miski, odkładamy
1-2łyżki pestek do posypania bułek, resztę dodajemy do miski. Dokładamy rozczyn
i lekko mieszamy. Wlewamy resztę wody, zagniatamy do powstania kuli. Dolewamy
oliwę i ugniatamy całość ok. 2-3 minuty aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Całość
przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 1,5h w ciepłe miejsce. Po
tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 9 części (ok.95-100g
każda). Formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30min do ponownego
wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (u mnie z termoobiegiem).
Bułki lekko smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy pozostałymi
pestkami dyni. Wkładamy blachę do pieca na ok. 15minut. Studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz