marca 21, 2019

Bułki pszenne z pestkami dyni z dodatkiem mąki pełnoziarnistej


Składniki ( 9 bułek):
  • 25g świeżych drożdży
  • 300g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 100-120g pestek dyni
  • roztrzepane jajko z łyżka mleka do wysmarowania


Przygotowanie (przygotowanie 15min, wyrastanie ciasta 2h 20min, pieczenie 15min):
Przygotowujemy rozczyn – do małego garnuszka wrzucamy drożdże, zasypujemy je cukrem. Dolewamy 50-100ml wody i rozcieramy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie w misce umieszczamy obydwie mąki i sól. Ok. 1/3 pestek dyni mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do miski, odkładamy 1-2łyżki pestek do posypania bułek, resztę dodajemy do miski. Dokładamy rozczyn i lekko mieszamy. Wlewamy resztę wody, zagniatamy do powstania kuli. Dolewamy oliwę i ugniatamy całość ok. 2-3 minuty aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Całość przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 9 części (ok.95-100g każda). Formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30min do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (u mnie z termoobiegiem). Bułki lekko smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy pozostałymi pestkami dyni. Wkładamy blachę do pieca na ok. 15minut. Studzimy. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz