lutego 24, 2019

Zapiekanka serowa z łososiem


Dzisiaj chcę podzielić się z Wami świetnym sposobem na wykorzystanie zalegającego w lodówce sera! Do tej zapiekanki można wrzucić każdy rodzaj, a na pewno wyjdzie pysznie! Do tego danie jest ekspresowe, sycące i banalnie proste :) Smacznego!


Składniki (2 porcje):
  • 2 porcje makaronu typu wstążki lub penne, najlepiej pełnoziarnistego (ok.200g)
  • ok. 150g łososia wędzonego w jednym kawałku
  • ok. 150g różnych serów (u mnie ok. 40g sera camembert, 60g sera żółtego edamski, 25g cheddar, 50g rolady ustrzyckiej) 
  • 1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%
  • pieprz cayenne, oregano

Przygotowanie (przygotowanie 10min, pieczenie 15min):
Piec nagrzewamy do 200 stopni C (u mnie z termoobiegiem). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok.8min). W tym czasie sery trzemy na tarce o grubych oczkach (camembert pokroiłam na małą kostkę) i mieszamy ze śmietanką. Łososia kroimy w kostkę. Formę żaroodporną smarujemy masłem, na spód wykładamy połowę makaronu, posypujemy 2 szczyptami pieprzu cayenne, rozkładamy na to łososia i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i oregano. Przykrywamy resztą makaronu, na górę wykładamy mieszankę serową. Posypujemy pieprzem, szczyptą cayenne, oregano i lekko solimy. Wkładamy do pieca na 10min, po tym czasie zapiekankę w 2-3 miejscach mieszamy i wkładamy do pieca na pozostałe 5min. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do jedzenia 😊 Smacznego!



Źródło przepisu kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz