Dzisiaj chcę podzielić się z Wami świetnym sposobem na wykorzystanie zalegającego w lodówce sera! Do tej zapiekanki można wrzucić każdy rodzaj, a na pewno wyjdzie pysznie! Do tego danie jest ekspresowe, sycące i banalnie proste :) Smacznego!
Składniki (2 porcje):
- 2 porcje makaronu typu wstążki lub penne, najlepiej pełnoziarnistego (ok.200g)
- ok. 150g łososia wędzonego w jednym kawałku
- ok. 150g różnych serów (u mnie ok. 40g sera camembert, 60g sera żółtego edamski, 25g cheddar, 50g rolady ustrzyckiej)
- 1/3 szklanki śmietany 30% lub 36%
- pieprz cayenne, oregano
Przygotowanie (przygotowanie 10min, pieczenie 15min):
Piec nagrzewamy do 200 stopni C (u mnie z termoobiegiem). Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu
(ok.8min). W tym czasie sery trzemy na tarce o grubych oczkach (camembert
pokroiłam na małą kostkę) i mieszamy ze śmietanką. Łososia kroimy w kostkę.
Formę żaroodporną smarujemy masłem, na spód wykładamy połowę makaronu,
posypujemy 2 szczyptami pieprzu cayenne, rozkładamy na to łososia i posypujemy świeżo
mielonym pieprzem i oregano. Przykrywamy resztą makaronu, na górę wykładamy
mieszankę serową. Posypujemy pieprzem, szczyptą cayenne, oregano i lekko solimy.
Wkładamy do pieca na 10min, po tym czasie zapiekankę w 2-3 miejscach mieszamy i
wkładamy do pieca na pozostałe 5min. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do
jedzenia 😊 Smacznego!
Źródło przepisu kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz