Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 50g świeżych drożdży
- 100ml letniego mleka
- 50g cukru
- 370g mąki pszennej tortowej
- ¾ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g miękkiego masła
- ulubiona twarda marmolada
- mąka do podsypania
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Składniki na lukier:
- sok z połówki pomarańczy
- kilka łyżek cukru pudru
Przygotowanie (przygotowanie 25min, wyrastanie 2h15min,
pieczenie 15min):
Przygotowujemy rozczyn – drożdże wrzucamy do małego
garnuszka, posypujemy cukrem, zalewamy mlekiem i rozgniatamy. Dodajemy 3-4
łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20min, przykryte
ściereczką. Po tym czasie do miski wrzucamy mąkę, sól, dodajemy rozczyn, lekko
mieszamy łyżką. Dodajemy jajka i ugniatamy. Gdzie ciasto jest już dobrze
wymieszane, dodajemy po łyżce masła i dalej ugniatamy, aż ciasto będzie ładne,
błyszczące (jest dosyć luźne). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Po tym czasie na blachę do pieczenie
wykładamy papilotki (takie jak do muffinek, 5cm średnicy) . Ciasto
rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 0,5cm, wycinamy kółka
dużą szklanką. Na środek kładziemy pełną łyżeczkę marmolady, ciasto lekko
naciągamy i sklejamy rogi. Nadajemy kształt kuli i odkładamy do papilotki. Gdy
uformujemy wszystkie pączki, przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy do
ponownego wyrośnięcia na ok. 30min. Piec nagrzewamy do 180 stopni C. Gdy pączki
urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i wkładamy do pieca na
ok. 15min. Wyciągamy, odstawiamy na ok. 10min do ochłodzenia, po tym czasie
lukrujemy pędzelkiem. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Źródło przepisu kwestiasmaku.com, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz