Te danie zawsze przygotowuję, kiedy wiem, że przez kolejne 2 dni nie będę miała czasu robić obiadu. Można jest spokojnie przygotować wieczorem, a później przez 2 dni już tylko odgrzewać. Jest pyszne, sycące i oczywiście zdrowe! Kasza, warzywa, trochę boczku dla smaku i voila - można się cieszyć dobrym obiadem!
Składniki (4 duże porcje, czas przygotowania ok. 45min):
- 2 torebki kaszy jęczmiennej pęczak (200g)
- 2 średnie cukinie
- 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 2 czerwone cebule
- ok.400-450g pieczarek
- 2 marchewki
- 100g wędzonego surowego boczku (zapomniałam dodać na zdjęciu, ja kupuję ten w plasterkach)
- rozmaryn, tymianek, papryka ostra, sól, pieprz
- oliwa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- wędzona papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (piekę z termoobiegiem). Przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 5min, odcedzamy. Cukinie kroimy w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka, pieczarki na 4-6 części, boczek w kostkę. Wszystkie te składniki wrzucamy na blachę z pieca przykrytą papierem do pieczenia, oblewamy oliwą, solidnie oprószamy ziołami, szczyptą ostrej papryki, solimy, pieprzymy. Mieszamy (najłatwiej rękami) i wkładamy do pieca na 25-30 minut.
W tym czasie gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przeważnie 15min). Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, wyciskamy do miseczki, dodajemy wszystkie płynne składniki (cytrynę, sos sojowy, miód, oliwę), dosypujemy ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, sól i pieprz - przyprawy mają się wybić ponad słodycz miodu.
Ugotowaną kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy upieczone warzywa, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy. Danie gotowe, można się delektować! :)
źródło przepisu: moje gotowanie, wydanie specjalne 3/2017, przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz